La Bateria Viatgera a LES OLIVERES MIL·LENARIES D'ULLDECONA. HEM DE PROTEGIR EL NOSTRE PATRIMONI!

Quan viatges per un país tant divers com el nostre trobes paisatges que marquen. Un d'aquets està a cavall entre el Montsià, la Terra Alta, el Matarranya a la Franja de l'Aragó i el Baix Maestrat al País Valencià.
Avui hem estat al Museu Natural Oliveres Mil·lenàries de l'Arión d'Ulldecona a la comarca del Montsià, un espai on es respira natura i tradició. 


L'olivera va ser introduïda a les nostres contrades per els cretencs, i es va adaptar perfectament al nostre territori.

Moltes de les que encara podem veure son de l'època de  l'Imperi Romà, aquesta concretament és del segle IV. 






Aquest és un paisatge que hem de protegir, l'especulació està fent que aquest paisatge tant nostre estigui desapareixent. 


S'arrenquen les oliveres que acaben com a decoració a rotondes, entrades d'hotels, d'empreses o jardins de gent amb diners.



Com diu a la contraportada del llibre "Arraïllades"
"En un món accelerat on tot canvia sense que ens adonem, allò que heretem dels nostres avantpassats ens connecta amb la nostra història i ens "arraïla" a la vida, al present" 



La força i el sentiment de ser part d'un territori que transmet aquest paisatge és impressionat, fa que et sentis petit i efímer.























Tenint un fons amb tant caràcter he aprofitat per fer unes fotos a la nova caixa feta amb blocs de cirerer que he batejat amb el nom de "Ceret", meravellosa localitat de l'altra punta del país, a la comarca del Vallespir. 






Us recomano aquest conte, "ARRAÏLADES" Amb text de Guillem Riba Gauxachs. Com diu a la portada "Un conte per salvar les oliveres monumentals, un dels arbres més antics del planeta".




Quan vaig per el país amb La Bateria Viatgera aprofito per aprendre, conèixer coses  i situacions, i el millor és conèixer la gent del territori. En aquesta ocasió em vaig assabentar de l'existència de plataformes com "Salvem lo Montsià" o "Arbres en peu de vida" que lluiten per mantenir aquest patrimoni. També vaig tenir la gran sort de conèixer a l'artista Silvia Franzher que és l'autora d'una de les setze il·lustracions que hi ha al conte "Arraïlades" i va tenir l'amabilitat d'obrir-me el seu taller, Us convido a visitar la seva web.
Si cliqueu als enllaços podreu saber més de tot i tothom que m'ha ajudat a fer el reportatge.





Voldria agrair a tothom que m'ha ajudat a fer possible aquest post.
a la Carme i al Nete Vericat de Turisme Ulldecona.
 a David Vallès sempre tant proper 
i a Lanenaballes que sense ella no hi hauria fotos!!